Jeugdschaaktoernooi Philidor Leeuwarden

26-01-2016 06:48

Hennie Collignon jeugdschaaktoernooi 
Grand-Prix jeugd 2016



Het jeugdschaaktoernooi van Philidor komt er aan! Doe jij mee ?

Dit toernooi telt mee voor de FSB Grand-Prix cyclus 2015-2016. Er wordt gespeeld in op sterkte ingedeelde groepen van 6 of 8 spelers. Alle partijen tellen mee voor de KNSB-jeugdrating.

Datum:
Zaterdag 30 januari 2016.
Waar:
Zalencentrum Priyas, Kalverdijkje 77c Leeuwarden 058-267 7 915
Tijd:
Van 13:00 uur tot 17:00 uur, aanwezig 12:45 uur.
Inleg:
€ 5,00
Speeltempo:
15 of 20 minuten per persoon per partij.
Prijzen:
Eremetaal en lintjes, 3 prijzen per groep.
Aanmelden:
Via de site van de FSB
Aanmelden:
Tot en met 29 januari 2016 19:00 uur (vermeld in elk geval naam, geboortedatum en stap)
Wie doet er mee:
De aanmeldingen tot nu toe te bekijken op de site van de FSB
Meer informatie:
Migchiel de Jong, telefoon 058 - 216 1631 E-mail: jeugdleider@philidor1847.nl

 

 

Tijmen Hofstra wint Hennie Collignontoernooi 2016

Zaterdag 30 januari was al weer de zestiende editie van het Hennie Collignon toernooi. Deze keer waren er maar liefst 72 deelnemers, een evenaring van het record in 2008. De kinderen kwamen overal vandaan: Bitgum, Sneek, Scharnegoutum, Meppel, Giethoorn, Beetsterzwaag, Garmerwolde, Ten Boer, Coevorden, Almere!, Groningen, Leeuwarden, Akkrum en zo zou ik nog een tijdje door kunnen gaan. De schakers werden verdeeld over 9 groepen, waarbij de laatste 2 groepen zonder klok speelden.

In groep I spelen de beginnende toernooischakers. Ze zitten vaak nog maar net op de club of ze krijgen les op de basisschool of op de BSO. Omdat in deze groep een zieke deelnemer zat, werd de groep teruggebracht van 9 naar 8 deelnemers. Ralf Westerhuis uit Beetsterzwaag, van de SV Gorredijk en Jelte Reitsma uit Akkrum van het BSO schaken, maakten hier de dienst uit. Ralf gaf uiteindelijk maar één halfje weg en werd met 6½ uit 7 overtuigend eerste. Jelte Reitsma verloor uiteindelijk maar 1 partij en werd met 6 uit 7 tweede. Wietse Mollema uit Bitgummole werd derde met 4½ uit 7. In Bitgum traint Thijs Tuinstra van de schaakclub Emanuel Lasker bij hem thuis een tiental kinderen, die hij ook weet te motiveren richting toernooien te gaan. Een prachtig initiatief en een goed voorbeeld voor veel verenigingen!

In de H groep zaten 10 deelnemers. Ook hier voor velen het eerste toernooi. Het werd een spannende groep, waarbij ook veel lange partijen werden gespeeld tot de laatste pion. Leandro Slagboom uit Leeuwarden zit nog maar sinds begin 2016 bij Philidor. Hij speelde zijn eerste toernooi, maar won gelijk! Met 8½ uit 9 was hij al 1 ronde voor het einde de winnaar in deze groep. Tweede werd Tommasso Cioffi van schaakclub de matadoren uit Groningen met 5½ uit 9. Elwin Fennema uit Bitgummole haalde ook 5½ uit 9, maar had uiteindelijk minder SB punten. De organisatie heeft hier een fout gemaakt, want wij hebben Elwin Fennema ten onrechte de tweede prijs toebedeeld vanwege een verkeerde berekening. Misschien kunnen we dit nog goedmaken door de juiste prijs op te sturen? Graag een reactie van de betrokkenen!

In de B tot en met G groep wordt met de klok gespeeld. De kinderen hebben 15 minuten voor de hele partij. In de G groep ging de strijd om de eerste plaats tussen Gianluca Cioffi van schaakclub de matadoren en Hidde Krol van SC Sneek. Zij haalden beide 6 uit 7, maar Gianluca won de onderlinge partij en werd dus tot winnaar uitgeroepen. Derde werd Jan Steenstra uit Garmerwolde van schaakclub Ten Boer met 4½ uit 7.

In de F groep was een duidelijke winnaar. Joel Greven van sc Ten Boer was ongenaakbaar met 7uit 7! Op gepaste afstand eindigde Orlando Ramdien van Philidor op de tweede plaats. Hij haalde 5 uit 7 en kan weer een prijs aan zijn verzameling toevoegen. Derde werd Riven Pejjic uit Oudehaske met 4½ uit 7. Hij speelt bij schaakclub Heerenveen.

In de E groep was het heel erg spannend. Lange tijd maakten 4 spelers kans op de eerste plaats. Uiteindelijk haalde Leon van den Berg van MSV uit Meppel de eerste plaats met 5½ uit 7. 3 spelers eindigden met 5 uit 7 op de gedeelde tweede tot en met vierde plaats. Er moest nu gekeken worden hoe de competitie was tussen deze 3 spelers en op basis daarvan werd Christian Torensma van Philidor tweede. Derde werd Luca Smit uit Giethoorn van schaakclub MSV. Vierde werd Gabriël Fraanje van Philidor.

In de D groep eindigden 2 spelers op de eerste plaats met 6 uit 7. Anna Mae Takang van schaakclub Ten Boer en Hessel Stokman uit Akkrum van sc Mid Fryslân verloren maar 1 partij. Omdat Hessel verloor van Anna Mae was Anna Mae de nummer 1. Derde werd Philidorspeler Marthijn Kooistra met 5 uit 7. Hij was de enige die won van Anna Mae, in een knap gespeelde partij.

In de C groep was Nemo Ding van sc Sneek die de lakens uitdeelde. Hij verloor maar 1 partij en won de rest van zijn potjes. Op de tweede plaats eindigde Rogier Visser van sc de Paardensprong uit Groningen met vijf punten. Manasvita Basa uit Almere haalde ook vijf punten, maar verloor het onderling duel met Rogier.

In de B groep zaten hele families te schaken: De tweelingbroers van Ruiten en de familie Molanus ( Eva, Florian en Lennart ) Samen zijn dat vijf van de acht spelers. Omdat zij allemaal in hetzelfde ratinggebied zitten komen ze bij elkaar in de groep. Ik kan me voorstellen dat dit vervelend gevonden wordt, maar ik zag niet een andere oplossing voor de indeling. Eerste werd Wisse Piersma van sc Sneek met 6 uit 7. Tweede werd Thomas van Ruiten uit Skearnegoutum van sc Sneek met 5½ uit 7. Tweelingbroer Lukas haalde 1 punt minder en werd met 4½ uit 7 derde.

De A groep bestaat uit 6 spelers en zij spelen met 20 minuten op de klok. De winnaar van de A groep is ook de toernooiwinnaar. De zestienjarige Tijmen Hofstra uit de Wilp was op voorhand de grote favoriet en dat maakte hij helemaal waar. Tijmen is zeer talentvol en eindigt altijd hoog bij de Noordelijke Grand Prix toernooien. Met een honderd procent score ( 5 uit 5 ) werd hij nu eerste en daarom kon hij aan het einde van de dag de mooie Toernooibeker mee naar huis nemen. Op een punt afstand ( 4 uit 5 ) werd de elfjarige Sake Algra van Philidor mooi tweede. Hij kon het alleen niet bolwerken tegen Tijmen en won de rest van zijn partijen. Op de derde plaats eindigde het broertje van de winnaar van vorig jaar Alec Sealy. Dylan Sealy uit IJlst van sc Sneek haalde 3 uit 5.

Dan wil ik nog iedereen bedanken die dit toernooi tot een succes hebben gemaakt. Allereerst de tafelleiders: Jelte Lindeboom, Job Lindeboom, Wessel van der Berg, Reneey Nagtegaal, Danny de Vries, Erik Sparenberg, Michiel Takkebos, Eddie Scholl, Roelof Kroon. Leo van Maanen erg bedankt voor de hulp bij de inschrijving. Onze voorzitter Kees van Straten wil ik danken voor de algemene hulp. Michiel Takkebos bedankt voor het maken van foto’s. Ook zijn er foto’s gemaakt door Marrit Kooistra ( moeder van Marthijn ) Die kunt u terugvinden op de facebook-pagina van Philidor 1847. Tot slot natuurlijk dank aan de ouders en begeleiders en de schakers zelf. Ik kijk uit naar het volgende Hennie Collignon toernooi!

Migchiel de Jong